Džiovintų žolių mišiniai ir jų vartojimas
Prancūzai žodžiais fines herbes vadina smulkiai supjaustytų džiovintų žolių mišinius. Jie dabar vartojami daugelyje virtuvių. Prancūzijoje jie paprastai susideda iš petražolių ir laiškinio česnako, kartais tik iš petražolių, bet pagal klasikinę receptūrą į jas turi būti įmaišyta ir builio bei peletrūno. Seniau į fines herbes mišinius dėdavo ir mažosios kraujalakės, susmulkintų grybų bei askaloninio česnako. Paprastai šiuo mišiniu skaninami greit gaminami patiekalai, ypač omletai, arba juo barstomi mėsos ir žuvies patiekalai bei šviežios daržovės. Jo taip pat dedama į mėsos, žuvų padažus.
Gremolata – itališkas fines herbes analogas – yra sutaisoma iš smulkiai sukapotų petražolių ir ančiuvių, sugrūsto česnako ir tarkuotos citrinų žievelės. Gremolata vartojama kaip prieskonis ir garnyras su daugeliu milaniškų patiekalų, ypač troškinta veršiena.
Aromatiniai mišiniai
Aromatingi žolių mišiniai kartais papildomi maloniai kvepiančiais džiovintais žiedais. Kvapus raudonėlis ir rozmarino ūgliai gali būti sumaišomi su dobilų žiedais, erškėtrožių, verbenų, pelargonijų žiedlapiais ir žiedpumpuriais. Kartais mišiniai supilami į skalbinių krepšius, bet dažniausiai – į dailias kiniškas dėželes ir laikomi indaujoje arba ant stalo, kad po kambarį skleistų malonų kvapą.
Įš apelsinų, citrinų ir laimų yra gaminami kvapūs rutuliai.Į juos pridedama žolių, prieskonių, tarp jų rozmarino, muskato riešutų, cinamono, o iš išorės į žievę prismaigstoma gvazdikėlių. Anksčiau buvo tikima, kad jie padeda įveikti infekcijas.